10 Tips om een gezellige relaxhoek in te richten voor de knusse winterperiode. Gezellige hoekjes maken, ik doe niets liever! Maar soms heb je echt onhandige hoeken in huis die je maar niet gezellig krijgt. Toch zijn er mogelijkheden genoeg om van die hoeken iets sfeervols te maken. Kijk even met me mee, ik help je een handje. Benut je loze ruimte met deze tips.

1. Comfortabele relaxfauteuil

Is er iets fijner dan lekker binnen blijven en lezen terwijl de regen tegen het raam klettert? Echte tijdschrift- en boekenwurmen weten hoe belangrijk het is om een fijn leeshoekje te hebben. Hoe mooier je jouw leeshoekje maakt, hoe liever je er gaat zitten natuurlijk. Waar je het gezellige plekje ook gaat maken, een comfortabele relaxfauteuil mag zeker niet ontbreken! Kies een stoel die past bij je persoonlijke stijl en het kleurenpalet van je interieur. Loop voor de zekerheid ook een paar winkels binnen, zodat je kunt ‘proefzitten’ en het materiaal kunt aanraken in plaats van het alleen online te bekijken. Dan weet je zeker dat je stoel helemaal naar wens is.



2. Daybed

Een daybed is een prachtig meubelstuk, maar je zet zo’n meubel meestal niet midden in de woonkamer. Juist die loze hoek in de kamer is er erg geschikt voor omdat er simpelweg niet veel staat. Het is een ideaal plekje om bijvoorbeeld even een powernapje te doen. Decoreer de ruimte boven je daybed met een mooie stoffen slinger of letterslinger met een quote en hang er een mooi schilderij op. Klaar ben je!

3. Bar trolley

Niet alleen een leuke, maar ook een lekkere opvulling van je lege hoek (naast je draaifauteuil of lederen fauteuil – helemaal in de sfeer!) is een bar trolley. Een karretje dat ingericht is met je mooiste flessen drank en niet te vergeten een set glazen om uit te drinken. Tadaaaa, en je hebt een nieuwe eyecatcher in je kamer!

4. Bijzettafeltje

In een relaxhoek is een tafeltje waar je de koffie (of thee of warme chocolademelk) op kunt zetten onmisbaar. Een klein bijzettafeltje naast de fauteuil is al prima. Heb je wat meer ruimte over? Kijk dan eens naar een salontafel of een set met drie kleine tafeltjes.



5. Mooie kast of wandplanken

Het is vrij logisch om ook een mooie kast voor bijv. je boeken in je relaxhoek te zetten of boekenplankjes waar jij jouw mooiste boeken, ornamenten of sculpturen en eventueel prints in lijsten kwijt kan. Houd je helemaal niet van lezen? Dan kun je hier rustig je ideeën uitwerken of een lang telefoongesprek voeren. Ook kun je een koptelefoon in de relaxhoek neerleggen om naar luisterboeken, podcasts of muziek te luisteren. Genoeg te verzinnen!

6. Vloerkleed

Een gezellige zithoek is pas winterklaar als er een mooi vloerkleed op de grond ligt. Het liefst eentje die aaibaar en hoogpolig is. Dat is toch heerlijk tijdens de koude dagen? Ook honden en katten vinden het vaak fijn om hierop te liggen en te kroelen. Op dit moment zijn ovale en ronde vloerkleden erg populair. Dit oogt meteen wat speelser dan een strakke rechthoekige variant. Probeer het maar eens uit! Naast dat dit er gezellig uit ziet, verbind je door middel van een vloerkleed de losse meubelen met elkaar.



7. Warme deken

Wanneer je leest, zit je lang stil, waardoor je het snel koud kan krijgen. Heb je een open haard? Lucky you! Heerlijk om naar het geluid van een knetterend haardvuur te luisteren en de warmte van de vlammen te voelen. Of zet juist de verwarming een tandje lager en rol jezelf helemaal in een warme deken. Dit is beter voor het milieu en voor je energiekosten. Stiekem geeft het ook een heel knus gevoel om zo onder een dekentje te kruipen. En dat haardvuur kun je tegenwoordig ook op de televisie aanzetten! Gebruik je de deken even niet? Dan leg je hem over de stoel of berg je hem op in een mand.

8. Voldoende licht

De basis voor een goede ruimte om te lezen is, het hebben van genoeg licht. Zonder goed licht kun je simpelweg niet lekker lezen. Die lege plek bij dat grote raam is dus dé voorbestemde plek voor jouw lees-/relaxhoekje. Daarnaast kun je, wanneer je ogen moe zijn, ze even laten rusten door naar buiten te kijken. Lekker ontspannen lezen en af en toe even door ‘t raam staren. Dat klinkt als een prima tijdsbesteding, toch?

Zorg ervoor dat je leeshoekje ook genoeg lampen heeft, want je hebt in de avond natuurlijk geen daglicht om bij te lezen. Ga voor een leeslamp met goed licht, want in schemerlicht naar letters turen is niet fijn.



9. Kleur op de muur

Door een kleur op de muur creëer je een hoop warmte en sfeer in je interieur. Kijk natuurlijk wel wat er past bij de rest van je interieur en let op de lichtinval. Heb je gordijnen in die hoek hangen, dan is het ook belangrijk om te kijken of die kleur daarbij past. Probeer het anders eerst uit met een kleurtester, dan kun je goed bekijken of de kleur goed tot zijn recht komt.

10. Afstijlen

Maak deze hoek af met een paar schilderijen of lijsten met persoonlijke foto’s, zet er een mooie verzameling neer of wat potten met planten. Je hebt er nauwelijks omkijken naar maar wel heel veel plezier van. Als finishing touch geven kaarsjes een romantische ontspannen sfeer in dit fijne relaxhoekje.

Welke vergeten hoekjes hebben jullie thuis? Laat je het zo of ga je na het lezen van deze blog aan de slag?

Nog meer inspiratie opdoen?


  • Onze voorjaarsthema 2021
    In deze blog nemen we jullie mee in de wereld van nieuwe Pronto voorjaarstrends voor je interieur. We kennen allemaal denk ik wel dat we voelen dat het voorjaar wordt en dat de drang om te veranderen begint te komen. Lees je mee?
  • Musthave accessoires in de keuken!
    De keuken is natuurlijk een hele toffe ruimte om te stijlen en zo bij de rest van je interieur te laten passen, maar voor veel mensen is de keuken ook gewoon een werkruimte of praktisch voor dagelijks gebruik. Ben jij een echte foodie en veel in de keuken te vinden?
  • Maak van je keuken een leefkeuken!
    Geniet jij ook zo van je prachtige keuken in huis? De leefkeuken the place to be waar je graag met iedereen samenkomt. Je kunt het ook wel een woonkeuken noemen, een keuken waar geleefd, gewoond en gekookt wordt. Maar hoe creëer je een leefkeuken?
  • Stijlvol, helemaal tot rust komen! 
    Neem jij tijd om tot rust te komen? Voor iedereen heeft tot rust komen een andere betekenis en een andere invulling. Een plek in huis waar je even volledig kunt ontspannen is dan zeker erg fijn. Maar hoe zorg je er dan voor dat zo’n ‘ontspanplek’ ook stijlvol is?