Een verrassende indeling creëer je zo! Of je nu een nieuwbouwhuis of een karakteristieke woning koopt of al hebt, de indeling kan naast praktisch en functioneel ook heel verrassend zijn. Hoe begin je dan? Ik deel een paar tips, lees je mee?

Je huis inrichten?

Maak altijd een plattegrond van de ruimte. Dit kan op verschillende manieren. Je kunt natuurlijk een 3D-programma gebruiken op je computer en hiermee bekijken hoe je het beste jouw ruimte kunt vullen. Een andere manier is het uittekenen van je huis op ruitjespapier, deze een paar keer kopiëren om zo verschillende indelingen te kunnen maken en te vergelijken. De leukste manier vind ik zelf het uittekenen van je huis op papier en hierna alle meubels op schaal uit te tekenen en uit te knippen. Zo kun je heel makkelijk schuiven en veranderen om de beste indeling voor je huis te krijgen. Bekijk welke ruimtes in huis je veel gebruikt en welke er belangrijk voor je zijn. Wil je een knusse ruimte creëren of juist een ruimtelijk gevoel houden?

Geen huis maar een thuis

Het geeft helemaal niks als jouw indeling heel standaard is, zoals je vaak ziet bij anderen. Ook dan kun je er nog voor zorgen dat je interieur verrassend is. Een indeling zegt veel over de mensen die er wonen. Iemand alleen kiest andere meubels en een andere indeling dan een groot gezin met kinderen. Ook het plaatsen of afbreken van een muur kan veel doen voor een huis. Open ruimtes zijn natuurlijk heel fijn, maar soms is een tussenwand juist verrassend. We zien dit regelmatig in de slaapkamer. Door een wand te plaatsen midden in de kamer en daar een bed tegenaan te zetten, heb je achter die wand ruimte voor een inloopkast, ladekasten of een wastafel. In de woonkamer kun je op deze manier bijvoorbeeld de eethoek of werkplek scheiden van je zithoek. Wil je een scheidingswand in je woonkamer maar ben je bang dat het te donker wordt? Dan is een wand met een stalen kozijn met glas een ideale optie. Zo verdeel je toch de ruimte en blijft het licht.

Lastige en loze hoekjes gebruiken

Elk huis heeft hoekjes waar je niet goed van weet wat je ermee aan moet. Deze hoekjes kun je heel verrassend goed bij je interieur betrekken. Veel mensen hebben zo'n hoek onder hun trap. Deze is ideaal als handige opbergruimte of speelhoek voor de kinderen. Ook het hebben van schuine wanden is voor veel mensen een lastig punt. Door hier ladekasten tegen te plaatsen kun je van deze wand een praktische opbergruimte maken. Misschien heb je in de woonkamer wel zo'n hoekje waarvan je niet weet wat je ermee moet. Door hier een day-bed of mooie fauteuil neer te zetten maak je een heerlijk relaxhoekje. Durf ook de bank eens midden in de kamer te zetten in plaats van tegen de wand. Zeker in een grote woonkamer kan dit heel goed en kun je ook de ruimte achter de bank weer gebruiken voor een leuke hoekje.

Kleurgebruik

Door kleurgebruik kun je ook een verrassend effect creëren in je interieur. Ga voor een mooie kleurenpallet wat bij je past en dat zorgt voor rust en eenheid in je huis. Verwerk altijd persoonlijke aandenkens, zoals een erfstuk, die ene mooi foto of je verzameling in je interieur. Groepeer accessoires voor een mooi verrassend effect. Maak een statement door een opvallende kast, een bank of eetkamerstoelen in een opvallende kleur. Kies voor een opvallende wanddecoratie. Een eye-catcher van een schilderij of wandkleed. Tot slot, planten! Planten zorgen ervoor dat je huis leeft, ze zijn luchtzuiverend en een ontzettend mooie verrassende decoratie in je interieur.

Heel veel succes, ik hoop dat ik je goed uit de voeten kunt met deze tips.

Nog meer inspiratie opdoen?