Ongetwijfeld dat het je al eens is gebeurd of dat het je in de toekomst nog staat te gebeuren. Er valt een glas rode wijn op je vloerkleed, een kop koffie over de bank of de kleine heeft jouw favoriete fauteuil gekleurd met viltstiften. Binnen no-time ontstaat er een vlek. En dan? Hoe zorg je dat de vlek uit je vloerkleed of meubilair verdwijnt? Lees deze blog voor een aantal handige tips!  

Regelmatig reinigen  

Laten we ermee beginnen dat meubilair, bijvoorbeeld een bank ook geregeld een periodiek onderhoud nodig heeft. Tussen de naden van de bank, achter en onder de kussens van de bank komt ongemerkt veel vuil terecht. Waarschijnlijk neem je die wel regelmatig mee met stofzuigen, maar ongeveer één keer in een half jaar is dit zeker nodig om de bank goed schoon te houden, klop de kussens buiten uit en als het mogelijk is kun je de kussenhoezen wassen, laten drogen en weer terugplaatsen op de bank. Zo houdt de jouw bank zo lang mogelijk in optimale conditie. Dit geldt natuurlijk ook voor stoelen en vloerkleden en dergelijke.  



Schoonmaken met schoonmaakmiddel of alleen met water? 

De meeste vlekken verminder of verwijder je al door alleen het gebruik van water. Het ligt er natuurlijk wel aan wat voor vlek het is en hoelang de vlek aanwezig is. Is alleen water niet voldoende om de vlek te verwijderen uit jouw stoffen meubelstuk of vloerkleed? Kijk dan eerst goed wel schoonmaakmiddel je hiervoor gebruikt. Een afwasmiddel, zoals bijvoorbeeld Dreft, is een redelijk onschuldig schoonmaakmiddel wat op veel verschillende stoffen gebruikt kan worden. Doordat afwasmiddel redelijk vet is krijgt de vloeistof geen mogelijkheid om zich te hechten aan de stof.  

Wanneer er toch een agressiever schoonmaakmiddel nodig is, test dit dan altijd eerst op een klein stukje wat niet al te zichtbaar is voordat je het op groter oppervlakte toepast. Het kan zijn dat agressieve middelen de stof laten verkleuren of bleekt.  

Gebruik je warm water of koud water om de vlek te verwijderen? 

In de meeste gevallen gebruik je lauw of warm water om de vlek te verwijderen. Behalve bij vlekken van fruit of bloedvlekken. Gebruik dan juist koud water om de vlek te verwijderen.   

Let erop dat je niet te veel water gebruikt. Door overmatig gebruik van water kun je het materiaal onder de stof beschadigen. 

Moet je wrijven of deppen om de vlek te verwijderen? 

Eigenlijk is wrijven nooit een goed idee bij een vlek. Door het wrijven kun je of de vlek verder verspreiden, verkleurt de stof of tast je de stof aan waardoor deze lelijk wordt. Vooral linnen en katoenen materialen zijn hier erg gevoelig voor.  

Welke volgorde houd je aan? 

Zorg dat je bij het verwijderen van de vlek, of dit nu van een bank, stoel of vloerkleed is, altijd van buiten naar binnen schoonmaakt. Zo geef je de vlek geen kans om uit te zetten en groter te maken.  

We hopen dat je deze tips niet dagelijks nodig hebt, maar een ongelukje zit in een klein hoekje toch? Mocht je toch een keer iets laten vallen of je hebt een vlek, dan hopen we natuurlijk dat deze tips je dé uitkomst bieden en je jouw meubilair weer helemaal schoon krijgt en houdt.

Nog meer inspiratie opdoen?


  • De voordelen van een hoekbank
    Het kiezen van een bank is niet gemakkelijk, want de keuze is zo groot. In deze blog vertel ik je over de voordelen van een hoekbank in je interieur is en waar je op mag letten voordat je gaat shoppen.
  • Uitgelicht: tafelserie Tavolo
    De tafelserie Tavolo is exclusief ontworpen voor Pronto Wonen en bestaat uit tafelbladen van massief eiken met stalen onderstellen. Iedere tafel is uniek!
  • UItgelicht: meubelserie Veneta
    Een stijlvolle meubelserie met een industriële uitstraling. Verschillende boekenkasten, verschillende lengtes en uitvoering van de eettafel en nog veel meer moois! Ben jij benieuwd, lees dan snel verder.
  • Wonen in een kerk
    Als je het hebt over een karakteristiek en vooral uniek pand, dan is het wel een kerk met togen, oude zware deuren en glas-in-lood ramen. Zou jij willen wonen in een kerk?