Het inrichten van de eethoek zorgt in veel gevallen voor een heleboel verschillende keuzes en dilemma’s. De vorm van de tafel, het materiaal, de bekleding van de stoelen en voor later de styling. Als je dan ook nog rekening moet houden met de kinderen kan het lastig worden. Daarom ga ik wat tips geven voor kindvriendelijke tafelen. Lees je mee?

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 10346619tavolo-aurino-sfeer-225x300.jpg

Je eethoek stijlvol en kindvriendelijk inrichten

Het eerste meubel voor de eethoek is natuurlijk de tafel. Het is verstandig om voor een stevig en glad materiaal te kiezen. Een robuust houten blad met nerven is prachtig, maar met kinderen heb je al snel dat er overal vlekken komen en er viezigheid tussen de naden van het hout gaat zitten. Glad materiaal kun je namelijk makkelijk schoonmaken. Welke vorm tafel is handig met kinderen? Ik zou zeggen rond, omdat je bij een ronde tafel geen hoeken hebt waar de kinderen hun hoofd aan kunnen stoten. Ook is rond eigenlijk veel gezelliger dan een rechte tafel omdat je iedereen dan kunt aankijken. Voor spelletjes spelen dus ook ontzettend handig! Ook neemt een ronde tafel minder ruimte in beslag, waardoor de kinderen meer speelruimte hebben.

Is een ronde tafel te klein voor jouw gezin dan is ovaal ook een idee, of een uitschuiftafel. Neemt je kind een vriendje of vriendinnetje mee voor het eten dan schuif je de tafel uit en heb je meer ruimte. Voor eetstoelen zou ik een materiaal kiezen wat je makkelijk kunt afnemen, bijvoorbeeld leder. Je kunt stof ook laten impregneren. Door deze behandeling gaat de bekleding langer mee en is deze gemakkelijk schoon te maken.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 10256104robusto-cavaletta-sfeer-300x255.jpg

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om je kind zo lang mogelijk in/op een kinderstoel te laten zitten. Een meegroeistoel is dan een hele goede optie. Heb je een muur vlak naast je eetgedeelte dan bestaat er afwasbare verf. Heel handig voor het van de muur vegen van etensresten, zonder dat je de hele muur weer opnieuw hoeft te sauzen.

Samen aan tafel

Een mooie gedekte tafel is heel stijlvol en ook de voor kinderen is er prachtig kindvriendelijk servies. Voor de allerkleinsten heb je superleuke siliconen bordjes in allerlei leuke vormen met een antisliplaag, zodat ze niet gaan schuiven en van de tafel vallen. Mooie placemats onder het servies zorgt voor een mooi plaatje en houdt de ergste vlekken tegen. Wil je je kind wat langer aan tafel laten zitten, denk dan aan placemats van kleurplaten. En wat is nu leuker om samen met je kids de tafel te dekken?

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 10317021diago_bruno-sfeer-300x224.jpg

Samen eten (klaarmaken)

Niets is zo gezellig als samen eten, maar kan vaak ook een lastig momentje zijn. De kinderen zijn moe, moeten naar de sport, of zijn in de fase dat ze alles vies vinden. Tja soms is het lastig om met kinderen te tafelen. Hoe kun je ze toch betrekken bij het eten? Dat begint al met het klaarmaken ervan. Laat ze helpen om iets in bakjes te doen of te kiezen voor wat jullie eten. Ook het samen maken van simpele hapjes kan er al voor zorgen dat het gezelliger is aan tafel en je kind mee-eet. Als je kind al wat ouder is, kun je ze een menukaart laten maken. Samen pizza maken of gezellig gourmetten, geef je kind een eigen pannetje en zeker weten dat ze langer blijven zitten.

Nog meer inspiratie opdoen?