De landelijke woonstijl is al lange tijd een populaire stijl voor het interieur en zal dit voorlopig ook nog blijven, vermoeden wij. Logisch ook, want een landelijke woonstijl is gezellig, gemoedelijk, knus en sfeervol. Kom je binnen in een woning waar landelijk wonen centraal staat? Dan voel je je hier waarschijnlijk al snel thuis.

Kenmerken van landelijk wonen

Een van de belangrijke kenmerken van het landelijk wonen is het gebruik van natuurlijke materialen. Dit zijn harde materialen zoals hout, steen of beton. Maar juist ook de zachte en warme materialen zoals wol, katoen en linnen mogelijk absoluut niet ontbreken in een landelijk interieur.

Qua kleuren zien we vaak een palet van aardetinten terug. Veel wit, zand, taupe- en grijstinten. Als er kleuren in deze woonstijl worden gebruikt dan zijn het vaak groen- of blauwtinten. Felle, sprekende kleuren worden vrijwel nooit toegepast in dit interieur.



Verschillende variaties op het landelijk wonen

De landelijke woonstijl is al jaren een begrip, maar door verloop van tijd zijn er verschillende variaties ontstaan op deze woonstijl. Denk bijvoorbeeld aan het modern landelijk wonen of het landelijk industrieel wonen. Hieronder maken we kort kennis met deze twee variaties.

Modern landelijk wonen

Bij de modern landelijke woonstijl staat vooral eenvoud centraal. Waar het landelijke interieur hier en daar nog wel wat tierelantijntjes kan hebben, worden deze bij de modern landelijke woonstijl weggelaten. De kloostertafel maakt plaats voor een mooi strak houten tafelblad met dunne stalen poten en de paneeldeuren maken plaats voor een moderne stalen deur met veel glas en een dunne afwerking van kozijn en frames. Ook zie je in deze variatie vaak het zogenoemde fluweel of velvet terugkomen.



Landelijk industrieel wonen

Landelijk industrieel wonen is het landelijk interieur met een industriële, stoere twist. Zo wordt er vaak gekozen voor een betonvloer in plaats van een houten vloer of voor een metalen stoel- en tafelpoten. Omdat zowel in een landelijk interieur als in een industrieel interieur veel hout gebruikt wordt en de basis veel op elkaar lijkt, zijn deze woonstijlen uitstekend met elkaar te combineren.

Tips voor een landelijk interieur

  • Gebruik lichte kleuren en aardetinten;
  • Ga voor natuurlijke materialen en stoffen;
  • Maak een gezellige hoek in de woonkamer en heb je een houtkachel of open haard? Betrek deze dan ook zeker bij de zithoek;
  • Combineer robuuste grove materialen met zachte kleuren en materialen;
  • Hang mooie lange, volle gordijnen voor de ramen om het knusse nog meer te omarmen;
  • Een materiaal wat absoluut niet mag ontbreken in deze woonstijl: hout.

Woonaccessoires die passen bij landelijk wonen

Accessoires die perfect in dit interieur passen zijn bijvoorbeeld grote, grof gehaakte plaids, aardewerk, linnen kussens, grote robuuste vazen en potten en uiteraard zien we ook de natuurlijke materialen zoals hout, linnen en riet.



Geef een draai aan jouw landelijke interieur

Aan de landelijke woonstijl kun je gemakkelijk je eigen draai geven. Zo kun je met een gladde, naadloze vloer jouw interieur veel strakker en moderner maken. Door een oude kast, misschien wel een erfstuk een mooie plaats te geven in jouw interieur geef je er een vintage twist aan en door in de accessoires subtiel wat pasteltinten toe te passen haal je het Scandinavische interieur een beetje naar boven.

Na het lezen van deze blog ben je ongetwijfeld tot de conclusie gekomen dat je op heel veel verschillende manieren landelijk kunt wonen. Welke draai geef jij eraan?

Nog meer inspiratie opdoen?