Nu de zon weer wat vaker schijnt en het 's avonds langer licht is, merken we aan alles dat de zomer eraan komt. We zijn meer buiten, worden blij van de zon en hebben daardoor ook weer meer energie. We voelen allemaal die lentekriebels en dat kunnen we heel goed omzetten naar opruimkriebels! Lekker bezig met de grote schoonmaak, ramen en deuren open voor het doorluchten, op naar een fris huis.

Ruimte voor ruimte

Door ruimte voor ruimte aan te pakken hou je het overzichtelijk. Maak voor jezelf een lijstje met alle ruimtes die opgeruimd moeten worden en zet daar vooral ook bij wat er per ruimte moet gebeuren. Zo weet je precies hoeveel tijd en energie je in welke ruimte moet stoppen. Je voorkomt zo dat je halverwege geen tijd meer hebt en het een grotere rommel lijkt dan toen je begon. Ook kun je per ruimte bedenken of je genoeg kastruimte hebt, iets in bakken wilt doen of een gedeelte naar bijvoorbeeld de zolder gaat.

Opbergen

Genoeg opbergruimte is ontzettend belangrijk. Een grote kast in huis is natuurlijk altijd fijn, maar misschien heb je ook wel ruimte voor smalle bakken onder het bed, een zolder waar je bakken neer kunt zetten of een kelder als voorraadkast. Hou je van een goed overzicht dan kun je deze bakken natuurlijk labelen en zo precies zien wat erin zit. Superhandig om winter- of zomerkleding op te ruimen en precies op de bak te zetten welke maten erin zitten.

Ont-spullen

Opruimen betekent ook vaak ont-spullen. Elk voorjaar zie ik weer challenges voorbijkomen om een hele maand spullen weg te doen. Op dag 1 van de maand doe je 1 ding weg, op de tweede dag 2 dingen en op de laatste dag 30 of 31 dingen. Dit lijkt misschien veel, maar ik denk dat dit al snel lukt. Begin je met het opruimen van je winteraccessoires, zoals kandelaars, plaids en kussens, bedenk dan of je het volgend jaar weer gaat gebruiken of niet. Is het antwoord nee, dan kun je er misschien iemand anders blij mee maken en hoeft het niet eerst weer naar je zolder. Ditzelfde geldt natuurlijk voor winter- of zomerkleding als dat weer in bakken naar de zolder gaat.

Kleding

Ik heb ooit een goede tip gelezen die ik zelf nu ook gebruik. Heb je een kledingrek of hanggedeelte in je kledingkast, hang dan alle kledingstukken met de punt van het hangertje naar de achterkant. Heb je het kledingstuk gedragen dan hang je de kledinghanger andersom. Zo kun je na een half jaar of jaar precies zien welke kledingstukken je niet draagt en dan kun je jezelf afvragen of deze nog in je kast moeten blijven hangen. Voor de kleinere kledingstukken, zoals ondergoed en sokken kun je bakken in je kast of laden zetten. Zo blijft het netjes bij elkaar.

Opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd

Door je huis netjes en opgeruimd te hebben is het in je hoofd ook rustiger. Sommige mensen kunnen hier natuurlijk beter tegen dan anderen, maar als je eenmaal een ruimte hebt aangepakt geeft dat zeker een goed gevoel! Weet je nou helemaal niet waar je moet beginnen? Hier een paar tips.

Kijk eens in je hal/gang naar de kapstok en het schoenenrek. De winterjassen en winterschoenen kunnen opgeruimd worden en naar zolder. Door meer ruimte te creëren lijkt het al snel ruimer en opgeruimder.

Dan de badkamer. Hier staan vast cosmeticaproducten die over de datum zijn of producten die je misschien ooit gekregen hebt maar eigenlijk nooit gebruikt. Ook het medicijnkastje of lade kan elk jaar wel een check gebruiken. Hier liggen vast wat doosjes die niet meer te gebruiken of nodig zijn.

Een werkplek is misschien wel de meest logische ruimte om alles heel georganiseerd en opgeruimd te hebben, maar ik denk dat de afgelopen jaren met thuiswerken wel duidelijk werd dat ook deze ruimte regelmatig een opruimbeurt kan gebruiken. Bewaar belangrijke papieren in mappen of bakken en gebruik bakjes voor de kleinere gebruiksvoorwerpen.

In de woonkamer veranderen we zeker in de lente onze woonaccessoires. Door wat nieuwe accessoires te kopen is het vaak handig om gelijk wat op te ruimen of weg te doen. Sommige mensen hanteren de regel: one in – one out. Zo krijg je geen overschot aan accessoires. Je kunt je ook bij een item afvragen of je er echt aan gehecht bent en of je het nog weer terug gaat zetten. Ik ben benieuwd hoe opgeruimd jij de zomer ingaat.

Nog meer inspiratie opdoen?