De eetkamer is voor veel mensen de centrale plek voor een gezellig samenzijn. Het is een echte familieruimte waar we ’s ochtends ontbijten en de krant lezen; waar ’s middags de kinderen aan het knutselen zijn en waar we ’s avonds onze vrienden uitnodigen voor een etentje of spelletje. Daarom zijn de stoelen voor deze plek ook zo belangrijk. Waar je allemaal op moet letten als je eetkamerstoelen gaat uitzoeken, vertel ik je in deze blog.

Kijk naar je woonstijl

Ik raad je aan om eetkamerstoelen te kopen die passen bij je andere meubelen. Kijk naar de stijl, het materiaal en de modellen van al je meubelen. Zo houd je rust in de woonkamer, de keuken en/of eetkamer. Heb je bijvoorbeeld een stoere, industriële eettafel van hout met metaal? Dan is de tip om hierbij industriële eetkamerstoelen te kopen. Denk aan eetkamerstoelen met een metalen frame, stoelen met een stoer stiksel in de leuning of zitting, of eetstoelen met een opvallend detail zoals een handgreep. Wil je voorkomen dat je over 5 jaar weer de kriebels krijgt om nieuwe stoelen te kopen? Kies dan voor tijdloze modellen en kleuren.



Mooi of praktisch

Vind je een mooie eetkamerstoel of juist een praktische eetkamerstoel belangrijker? Als je kiest voor mooi, selecteer dan in eerste instantie eetkamerstoelen die je echt mooi vindt en waarvan je direct blij wordt. Heb je bijvoorbeeld kinderen of huisdieren? Dan kies je waarschijnlijk graag voor een praktische stoel. In dit geval zijn eetkamerstoelen van kunststof of met bekleding die minder gevoelig is voor vlekken en makkelijk schoon kunt maken ideaal.

Hoogte van de zitting

Voordat je op jacht gaat naar nieuwe eetkamerstoelen, dien je eerst nog even aan wat praktische punten te denken. Meet vooral je eettafel nog eens goed op. Let hierbij ook op de hoogte van de onderkant van het tafelblad tot aan de vloer en de breedte tussen de tafelpoten. Met deze afmetingen kun je namelijk goed inschatten hoeveel stoelen er naast elkaar passen en hoe hoog de stoelen kunnen zijn. Maak voor je bezoek aan de winkel ook een aantal duidelijke foto’s van de zithoek en neem deze mee als je stoelen gaat shoppen. Dit helpt je visualiseren.



Comfort

Nog een belangrijk aspect om in je achterhoofd te houden bij je zoektocht naar eetkamerstoelen: de zitting van de stoel. Een comfortabele zitting met zacht zitkussen is fijn als je veel en lang aan tafel zit. Een stevige zitting is een goede keuze als je rugpijn wilt voorkomen. Op een harder zitkussen kun je makkelijker een goede zithouding aannemen. Schroom je niet om uitgebreid te gaan ‘proefzitten’ in een winkel.

Met of zonder leuning

Je kunt kiezen voor eetkamerstoelen met of zonder leuning. Stoelen voorzien van een armleuning zijn comfortabel. Wel moet je bij het kiezen van deze stoelen denken aan de hoogte van de tafel zodat je de stoelen onder de tafel kunt schuiven en dat je minder stoelen kwijt kunt aan je eettafel. Eetkamerstoelen zonder armleuning zijn de beste keuze als je wat minder plek aan je eettafel hebt. Wil je dat de stoel een beetje steun geeft en je ‘omarmt’, zoals een eetkamerstoel mét armleuning? Dan kun je een eetkamerstoel kopen met een lichte ronding in de zitting. Dat geeft wat extra comfort.



Mix & Match

Misschien is dit iets voor jou als er in je gezin verschillende wensen zijn voor stoelen. Op deze manier heeft een ieder z’n eigen lievelingsstoel. Bij een mix & match stijl zet je dus stoelen aan tafel met verschillende kleuren, materialen en vormen. Het kan allemaal. Door de variatie raak je minder snel uitgekeken, kun je rouleren met de volgorde en je kunt er een paar vervangen om een nieuwe look te creëren, zonder dat je meteen alle stoelen weg doet.

Ik hoop dat deze tips jou geholpen hebben en wens je veel plezier met het uitzoeken!

Nog meer inspiratie opdoen?