Steeds meer kerken komen leeg te staan en worden verkocht om, om te bouwen tot woning. Als je het hebt over een karakteristiek en vooral uniek pand, dan is het wel een kerk met togen, oude zware deuren en glas-in-lood ramen. Zou jij willen wonen in een kerk? In deze blog geven we je een aantal tips om van een omgebouwde kerk een écht thuis te maken.  

Begin bij het begin 

Veel kerken die nu een functie krijgen als woning zijn al tientallen, soms honderden jaren oud. Dit betekent dat ook de manier waarop destijds gebouwd werd, wel wat anders gebeurde dan nu in onze tijd. Daarom is het belangrijk om voordat je, je hele stylingplan maakt, je eerst te verdiepen in de fundering en de constructie. Misschien dat je de kerk eerst goed moet onderheien of dat de constructie versterkt moet worden. En deze dingen kun je maar beter van tevoren weten. 



De indeling 

Vaak heeft een oude kerk alleen een begane grond. Als de kerk groot genoeg is dan kun je dit natuurlijk behouden en alle woonruimten inclusief badkamer en slaapkamers op de begane grond indelen. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om een verdieping in de kerk te creëren. Een kerk is meestal wel hoog genoeg om dit te realiseren. En er is natuurlijk ook nog een optie om deels een verdieping aan te brengen. Zo behoud je deels de enorme hoogte die de kerk met zich meebrengt. Dan kijk je bijvoorbeeld in de keuken of in de woonkamer zo tot aan de nok.  

Voorwaarden en begroting 

Eigenlijk is een kerk altijd een monumentaal pand. Een van de voorwaarden is dan dat je niet zomaar alles kunt verbouwen en veranderen. In de meeste gevallen moet je in ieder geval de buitenkant intact laten. Nu vind je die oude ronde of halfronde ramen misschien prachtig, maar erg duurzaam zijn ze vaak niet. Uiteraard kun je er wel een ruit aan de binnenkant voorzetten zodat je wel het gewenste energielabel kunt behalen.  



Daarnaast is het goed om van tevoren eerst een begroting te maken voor je aan deze enorme renovatie begint. Omdat het voorheen een andere bestemming heeft gehad zal echt alles uit de kast getrokken moeten worden. Het isoleren van de vloer en het dak, en aanleggen van (nieuwe) elektriciteit, gas en water. En het plaatsen van een nieuwe keuken en badkamer. Meestal zijn dit behoorlijke kostenposten. Goed dus om van tevoren in kaart te brengen.  

Het inrichten van grote ruimten 

Na de enorme verbouwing sta je waarschijnlijk te trappelen om te beginnen met het interieur en de styling. Ook dit kan best lastig zijn omdat het grote en hoge ruimten zijn. Bij grote ruimten moet je ook groots denken. Een enorm grote hoek- of u- bank in de kamer, een lange eettafel met veel stoelen eromheen bijvoorbeeld. Klein meubilair valt al snel in het niet in grote ruimten, houd daar rekening mee.  

Daarnaast is het belangrijk om sfeer te creëren. Je wilt immers dat jouw woning als een echt thuis voelt. Het materiaal en de kleurkeuze is daarom van groot belang. Denk aan houten deuren, een houten eettafel of zelfs een houten vloer. Ook stoffen zoals wol, linnen en katoen mogelijk natuurlijk niet ontbreken. Ook het gebruik van vloerkleden maakt de woning al snel knusser en kadert de verschillende ruimten wat meer af. Op deze manier maak je echt zithoekjes.  



Is wonen in een kerk dé ultieme droom voor jou? Dan hopen we natuurlijk dat deze tips je gaan helpen om van een kerk, jouw fijne thuis te maken!

Nog meer inspiratie opdoen?


  • Onze voorjaarsthema 2021
    In deze blog nemen we jullie mee in de wereld van nieuwe Pronto voorjaarstrends voor je interieur. We kennen allemaal denk ik wel dat we voelen dat het voorjaar wordt en dat de drang om te veranderen begint te komen. Lees je mee?
  • Musthave accessoires in de keuken!
    De keuken is natuurlijk een hele toffe ruimte om te stijlen en zo bij de rest van je interieur te laten passen, maar voor veel mensen is de keuken ook gewoon een werkruimte of praktisch voor dagelijks gebruik. Ben jij een echte foodie en veel in de keuken te vinden?
  • Maak van je keuken een leefkeuken!
    Geniet jij ook zo van je prachtige keuken in huis? De leefkeuken the place to be waar je graag met iedereen samenkomt. Je kunt het ook wel een woonkeuken noemen, een keuken waar geleefd, gewoond en gekookt wordt. Maar hoe creëer je een leefkeuken?
  • Stijlvol, helemaal tot rust komen! 
    Neem jij tijd om tot rust te komen? Voor iedereen heeft tot rust komen een andere betekenis en een andere invulling. Een plek in huis waar je even volledig kunt ontspannen is dan zeker erg fijn. Maar hoe zorg je er dan voor dat zo’n ‘ontspanplek’ ook stijlvol is?